Wat is een CDN?

26

Januari 2020

In dit artikel ga ik het hebben over een belangrijke vakterm in de wereld van websites en snelheidsoptimalisatie. Ik heb het over “CDN”. Dit staat voor Content Delivery Network. Maar wat is dit nu precies, welke voordelen zijn eraan verbonden voor jouw website en heb je dit nodig? Lees verder om een antwoord op deze vragen te krijgen.

Ik ga je niet vervelen met alle technische aspecten van een CDN uit te leggen tot in de kleinste details. Dat is niet van belang voor jou. Wat wél van groot belang is, zijn de effecten die het installeren van een CDN heeft op jouw website en op jouw bedrijf. Daar ga ik dan ook zo meteen in detail op ingaan.

Toch even een korte uitleg van hoe een CDN werkt. Zoals eerder reeds gezegd, is dit de afkorting voor Content Delivery Network. Het is een netwerk van servers die door verschillende CDN providers wereldwijd worden geïnstalleerd.

In plaats van de statische content van je website (foto’s, video’s, CSS stylesheets, JavaScript, HTML) te laden vanaf je eigen server die zich op één locatie bevindt, zorgt een CDN ervoor dat de dichtstbijzijnde server wordt gebruikt naar gelang wie de website bezoekt.

Dat betekent dat wanneer je gevestigd bent in België, maar ook zaken doet in Amerika, een Amerikaanse bezoeker geen trage website te zien krijgt. Deze zal net zo snel zijn als in België. Bovendien wordt jouw server hierdoor ook minder belast.

De bezoeker van je website merkt hier trouwens niks van. Behalve natuurlijk dat de website zeer snel is (als de website volledig geoptimaliseerd is).

“Het installeren van een CDN op je website, zorgt ervoor dat deze te allen tijde snel en betrouwbaar aan de bezoeker getoond wordt. Ook bij grote hoeveelheden traffic.”

Wat zijn nu precies de voordelen van een CDN?

Het instellen van een CDN is goedkoop en biedt heel wat voordelen. We sommen ze hieronder voor je op.

Minder belasting van je server

De CDN maakt een exacte kopie van je website, zodat deze kan aangeleverd worden vanaf de dichtstbijzijnde server in het netwerk. Alle statische content wordt hierdoor niet aangeleverd vanaf je webhosting server, maar vanaf een andere server. Dit betekent dat je webhosting server minder belast wordt. Bovendien blijft de website goed presteren, ook wanneer er veel bezoekers tegelijk op je website aan het surfen zijn.

Minder kans op storingen (fallback)

De server wordt dus beschermd tegen overbelasting. Met andere woorden, de kans dat bezoekers een slechte gebruikerservaring hebben, wordt nog kleiner (bovenop het gebruik van betrouwbare, snelle webhosting). Indien de server toch problemen zou ervaren, dan kan de CDN als “fallback” fungeren. Indien de server niet beschikbaar zou zijn, dan kan deze het dus overnemen en zal de gebruiker niks merken, tot de problemen zijn opgelost.

Snellere website

Dit heeft ook als gevolg dat de website sneller geladen wordt. Een snelle website is belangrijk voor zowel de gebruiker, als voor Google. Een CDN kan dus zorgen voor een hogere positie. Je leest er meer over in dit blogartikel.

Hogere beveiliging

Het installeren van een CDN op je website voegt altijd extra beveiligingslagen toe. De CDN die wij gebruiken, biedt bijvoorbeeld bescherming tegen DDOS-aanvallen. Over het algemeen kunnen aanvallen sneller geïdentificeerd en voorkomen worden.

Wereldwijd even snel

Doordat een goede CDN heel wat servers heeft, verspreid over de hele wereld, zal je website overal ter wereld een zeer snelle laadtijd hebben. Het systeem weet namelijk bliksemsnel welke server het beste resultaat zal opleveren voor elke specifieke bezoeker.

Optimalisatie per website

Ik heb daarnet reeds vermeld dat een CDN alle statische content/elementen van je website kan weergeven. In sommige gevallen kan het echter een beter resultaat opleveren om bijvoorbeeld enkel de foto’s via CDN aan te leveren en voor de overige elementen je eigen webhosting te gebruiken. Wij testen al onze websites steeds voor het beste, meest betrouwbare resultaat.

Lager verbruik van bandbreedte

Naast het optimaliseren van de aanlevering van alle content, kan een CDN er ook voor zorgen dat er minder “bandbreedte” verbruikt wordt. Dit is goedkoper voor zowel de bezoeker, als voor jou. Het betekent ook opnieuw een snellere website, want hoe minder bandbreedte (uitgedrukt in KB of MB, bijvoorbeeld 1.2 MB of 900 KB etc.) een pagina nodig heeft, hoe sneller die kan geladen worden.

Opvangen van bezoekerspieken

Met name grote bedrijven hebben vaak heel veel bezoekers tegelijk. Indien er geen CDN is, moeten alle verzoeken behandeld worden van één server, met een beperkte capaciteit. Met een CDN kunnen bezoekerspieken opgevangen worden door de belasting te verspreiden over verschillende servers.

Hoe kan OMNIGO Business jou helpen?

Je weet nu perfect wat een CDN is, en welke voordelen het met zich meebrengt. Het spreekt voor zich dat het installeren van een CDN voor ons een belangrijk deel uitmaakt van de website optimalisatie op gebied van zowel snelheid, beveiliging als het garanderen van zo weinig mogelijk “downtime” van je website.

Een CDN is verkrijgbaar als deel van de Pro Snelheid upgrade bij het CUSTOM (MINI) WEB Package van OMNIGO Web Agency.

Heb je nog geen website of een verouderde website, en wil je jouw zaak naar het “next level” tillen? Kan je een uurtje van je tijd vrijhouden om jouw verhaal te bespreken en te bekijken hoe je meer vrijheid kan hebben door te werken AAN je zaak? Boek dan direct je gratis en vrijblijvende Strategie Sessie.